L'entorn

El jardí

jardi ub edifici historic

La colònia de gats Universigats es troba als jardins de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. La construcció d’aquest edifici es va encarregar a l’arquitecte Elies Rogent en 1859. El 1863 es va col•locar la primera pedra, començant així la història de l'Edifici Històric de la Universitat que es va inaugurar a l'any 1871.

El jardí forma un gran semicercle verd al voltant de l'Edifici Històric i va ser dissenyat pel mateix Elies Rogent. Al principi es feia servir pels exercicis de botànica de la Facultat de Ciències, però amb la primera remodelació del jardí, que va tenir lloc el 1933, s'autoritza l'ús obert als estudiants i professors alhora que s'afegeix l'estany amb nenúfars. Després el 1965 el jardí va ser rehabilitat novament i es va construir l'hivernacle.

En 1970, el conjunt del recinte universitari es va declarar Monument Històric i Artístic, i el jardí va rebre una nova inversió d’embelliment. No va ser fins el 1995 que els jardins van ser batejats com a Jardí Ferran Soldevila, en commemoració a aquest historiador i escriptor català.

La flora

jardi flora universitat barcelona

El jardí conté una flora molt diversa i de gran importància botànica. Les espècies més antigues venien d’un altre jardí botànic creat l'any 1784, que estava situat entre les antigues muralles de la ciutat i el carrer de la Cera. Aquest jardí l’havia creat l'Antoni de Meca i de Cardona (marquès de Ciutadilla) i el va cedir al Col•legi de Cirurgia. Per això, la vegetació que trobem encara avui dia està estretament lligada als primers jardins botànics que va tenir la ciutat, ja que conté un gran nombre dels exemplars que s'hi van plantar, alguns d'ells exòtics com el ginkgo o el cedre de l'Himalaia.

Els jardins de la Universitat són un entorn perfecte per desenvolupar un projecte com el d'Universigats, atès que és un lloc ampli, tranquil i aïllat del tràfic on els felins poden ser atesos per professionals i voluntaris/es. Així mateix és un espai on la presència dels gats és fins i tot un punt d'atracció per a nens/es, ancians/es i joves que vénen a passejar, relaxar-se i gaudir de la naturalesa en ple centre de la ciutat.

Malgrat que els jardins ja no estan oberts al públic durant els caps de setmana, de dilluns a divendres és un espai de lliure accés al que acudeixen assíduament ciutadans/es i estudiants a la recerca de descans i tranquil•litat. En general, es tracta de persones pacífiques i solidàries, que valoren la convivència harmoniosa entre tots els éssers vius i desenvolupen així la seva empatia i sensibilitat cap al medi ambient.

La fauna

fauna jardí UB

No només els gats de la colònia viuen al Jardí Ferran Soldevila, comparteixen hàbitat amb un nombrós grup de peixos vermells i granotes que viuen a l'estany i a les fonts. A més, gràcies a la gran diversitat d'arbres i plantes, el jardí compta amb l'agradable presència de diversos ocells i coloms, que es refugien del soroll de la plaça Universitat. Durant una temporada els gats han estat els amfitrions de 3 petites gavines que s'han refugiat al jardí fins que van poder reemprendre el vol cap a la platja i el mar, seguint els exemplars més grans i experts del seu grup.

horari jardí UB

 

En adopción

Nina

Nina

Edad: 7 años

Localidad: Barcelona

La Nina és una gateta una mica poruga que s'espanta de qualsevol soroll que escolta i s'amaga sota el llit o rere el primer amagatall que troba. Si la...

Ver a NinaPer apadrinar

Clark

Clark

Edad: 9 años y 11 meses

Localidad: Barcelona

Clark és un mascle de 4 anys bastant tímid. És un gat una mica tragón ja que li agrada menjar molt però és més aviat un gourmet perquè prefereix les l...

Ver a Clark


Llampec

Llampec

Edad: 9 años y 3 meses

Localidad: Barcelona

En Llampec corre com una fletxa quan el crides a l'hora del dinar. No es pot perdre mai la seva llauneta però mai dirà que no a un tros de bocata ofer...

Ver a Llampec  • Col·labora amb Universigats!

    L'Associació Universigats necessita la teva ajuda per gestionar i tenir cura de la colònia de gats del jardí botànic de la Universitat de Barcelona. Qualsevol aportació per petita que sigui contribuirà a millorar les instal·lacions i a renovar el material o adquirir més menjar pels felins.

    Leer completo